Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας. Συνορεύει ανατολικά με την Τουρκία , βόρεια με τη Βουλγαρία και δυτικά με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Νοτιοδυτικά βρέχεται από το Αιγαίο και νοτιοανατολικά από το Θρακικό Πέλαγος. Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες : Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Έχει συνολικά έκταση 14.157 χιλ. στρέμματα και καλύπτει το 10.7% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Περιλαμβάνει επίσης δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, την Θάσο και την Σαμοθράκη.
Σταυροδρόμι των μεγάλων θαλάσσιων και χερσαίων οδών μέσω των οποίων, εδώ και χιλιάδες χρόνια, κινούνται άνθρωποι κι αγαθά, ιδέες και συνήθειες προς και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα : από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ασία ως τη Δυτική Ευρώπη κι από τη Βόρεια Ευρώπη και τα Βαλκάνια ως τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.
Τα ίχνη της ιστορίας της, που ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν ως τις μέρες μας, βρίσκονται παντού : σπήλαια, βραχογραφίες, κάστρα, ναοί, θέατρα, ακροπόλεις, ορυχεία, τάφοι, τύμβοι, λατομεία μαρμάρου, χριστιανικά μνημεία, μονές και ιεροί τόποι, υδραγωγεία, ισλαμικά μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί, μέγαρα, αρχοντικά, καπναποθήκες.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά την αρχαιότητα, καλυπτόταν από δάση σε ποσοστό περίπου 80%, σήμερα όμως αυτό το ποσοστό έχει ανά νομό περιοριστεί στο 55%. Στην έκτασή της υπάρχουν δάση απάτητα, φύση παρθένα, ψηλά βουνά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μεγάλα ποτάμια, , λίμνες και λιμνοθάλασσες και μια ατέλειωτη ακτογραμμή με καταγάλανα νερά και φιλικές παραλίες.
Η Περιφέρεια είναι τόπος της μουσικής, του χορού, του γλεντιού και της τελετουργίας. Ο Διόνυσος και ο Ορφέας δεν έφυγαν ποτέ από αυτή τη γη. Οι ανατροπές της φύσης (χειμώνας, άνοιξη κλπ.) δίνουν την αφορμή για ανατροπές άλλης τάξης : μασκαρέματα και πυροβασίες, ξεφαντώματα και ελευθεροστομίες, απαγωγές και κλοπές, όλα στο πλαίσιο της τελετουργίας.